Creatief denken met Disney

Regelmatig krijg ik in mijn omgeving opmerkingen te horen zoals “Ja maar jij bent creatief, ik niet”. Steevast antwoord ik dan altijd: iedereen is creatief! Je bent namelijk al creatief bezig wanneer je oplossingen zoekt voor problemen, wanneer je werkt aan het opbouwen van je bedrijf en het aanboren van nieuwe markten, of wanneer je zoekt naar het antwoord op moeilijke vraagstukken. Creativiteit is een manier van denken die iedereen dagelijks (bewust of onbewust) gebruikt.

Vorige week werd bij Open Coffee Peel en Maas een inspirerende en actieve workshop creatief denken gegeven door Suzanne van Maasakker van Buro Veranders. Interessant om te zien wat zo’n workshop los maakte bij de aanwezigen, de leukste en gekste ideeën kwamen op tafel!

Onderdeel van de workshop was “The Walt Disney Strategy”.
Walt Disney is natuurlijk een ultiem voorbeeld van iemand die een succesvol imperium opgebouwd heeft op basis van fantasie en creativiteit. Voor het ontwikkelen van zijn ideeën heeft Walt Disney een werkwijze ontwikkeld die iedereen kan gebruiken bij het zoeken naar antwoorden en oplossingen.

Om te beginnen creëer je drie verschillende plekken, iedere plek heeft zijn eigen doel:
plek 1: dromen
plek 2: doen
plek 3: bekritiseren

Stap 1:
Ga naar de droomplek en leg je vraagstuk op tafel. Dit is de plek van de onbegrensde mogelijkheden, hier kan ALLES!! Sta jezelf toe om ongeremd te fantaseren, te dromen, ideeën op te doen en antwoorden te verzamelen voor jou vraagstuk.
Niets is te gek en alles is mogelijk!!

Stap 2:
Neem alle ideeën die je hebt verzameld mee naar plek 2 en ga bekijken welk idee de moeite van het uitvoeren waard is, welk idee is origineel, onderscheidend en uitvoerbaar. Ga vervolgens de beste ideeën vertalen naar concrete plannen en voer deze uit.

Stap 3:
Neem de oplossing die je hebt gevonden mee naar de plek 3 en geef kritiek en feedback op de ideeën en plannen. Zoek naar mogelijke problemen.

Met de problemen die je bij stap 3 hebt gevonden start je het traject weer opnieuw bij stap 1, je gaat weer dromen om nieuwe oplossingen voor het specifieke probleem te vinden, vervolgens doorloop je ook weer stap 2 en 3. Net zolang tot je dé oplossing gevonden hebt voor jou vraagstuk! Let op! Houdt de 3 stappen gescheiden en doorloop ze steeds in dezelfde volgorde. Het is verleidelijk om dromen meteen te bekritiseren maar dat is niet de bedoeling.

De strategie biedt handvatten om creatief te zijn, iedereen kan het! Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het zal zijn om ongeremd te dromen en ideeën op te doen.

Probeer het zelf ook eens, veel succes!!!

×
Product added to cart

Geen producten in je winkelmand.