De ZZP-er als sterk merk

Veel ZZP-ers starten hun onderneming vanuit de passie voor hun vak of product. Ze hebben kennis van zaken, zijn goed in wat ze doen en willen dat graag op hun manier uitdragen. Onderscheidend vermogen, positionering en marketing zijn zaken waar ze helemaal niet over nadenken. “Dat is iets voor grote bedrijven en merken, ik ben maar klein en heb dat niet nodig!”

Niets is minder waar! Door jezelf als een sterk merk in de markt te positioneren kan jouw doelgroep je beter vinden, krijg je opdrachten die beter bij jou passen en zul je daar ook een betere prijs voor krijgen. Men heeft dan namelijk een reden om voor jou te kiezen en daarmee kan je je onderscheiden van de prijsvechters (tenzij dat jouw onderscheidend vermogen is natuurlijk). Investeer dus tijd om te bekijken wie jij bent en wat jij voor iemand kunt betekenen. Wat zijn jouw bijzondere eigenschappen? Bekijk ook de markt en filter je doelgroep daaruit, je kunt niet elk type klant even goed bedienen. Wat is de behoefte van je doelgroep? Hoe sluit jouw vak of product daarop aan? Als je antwoord kan geven op deze vragen dan kan je ook inspelen op het gevoel en de emotie van je doelgroep, dan kan je ze “raken” en zullen ze jou beter onthouden.

Ten slotte is het van belang om jouw verhaal zo breed mogelijk te gaan communiceren, dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt jouw visie in je directe omgeving uitdragen in gesprekken met bekenden, bij het netwerken en in gesprekken met (potentiële) klanten. Je zult zien dat die opeens een stuk gemakkelijker verlopen, je hebt namelijk iets bijzonders te vertellen, iets waar jij 100% achter staat, iets dat bij jou past en waar de ander beter van zal worden. Je onderscheid je van de massa en zult daardoor ook beter onthouden worden.

Daarnaast is er door de komst van sociale media zoals o.a. Twitter, Linkedin en Facebook een geweldig podium gecreëerd om je verhaal (gratis!) online te verspreiden.  Je hebt daarmee de mogelijkheid een veel grotere doelgroep te bereiken. Als je dit goed aanpakt dan zet je een heel krachtig online communicatiemiddel in. Ja, het kost je (zeker in het begin) veel tijd maar zal je op de lange termijn nog veel meer opleveren, daar ben ik van overtuigd.