De Gouden Cirkel van ondernemen

De blog die ik vandaag voor jullie schrijf gaat over een boek dat ik onlangs heb gelezen: Begin met het waarom van Simon Sinek. Een boek dat naar mijn mening iedere ondernemer zou moeten lezen. Ik zal proberen in het kort uit te leggen waarom.

Alle ondernemers/bedrijven weten WAT ze doen, hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Ik ben timmerman, kapper, bloemist… Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat je doet, maar het is bijna onmogelijk om je daarmee te onderscheiden. Er zijn namelijk heel veel timmermannen, kappers en bloemisten.

Sommige ondernemers/bedrijven weten ook HOE ze doen wat ze doen. Met het hoe probeert men vaak duidelijk te maken waarom hij of zij beter/anders is dan de concurrent. Veel mensen denken dat het hoe een motiverende factor is bij een (aankoop)beslissing.

Er ontbreekt echter nog één heel belangrijk onderdeel om de gouden cirkel van ondernemen compleet te maken: het WAAROM. Er zijn maar heel weinig ondernemers/bedrijven die weten waarom ze doen wat ze doen. En dan bedoelen we niet het eindresultaat zoals bijvoorbeeld “geld verdienen” maar dan bedoelen we het antwoord op vragen zoals: wat is je motivatie, welke drijfveren zitten daarachter en waar geloof je in?

De meesten ondernemers/bedrijven handelen van buiten naar binnen. We zeggen wat we doen, we zeggen soms hoe we het doen en we zeggen zelden waarom we het doen. En dat terwijl jouw motivatie en drijfveren dé reden kunnen zijn dat iemand zaken met jou wil doen. Daarmee kan je potentiële klanten inspireren om daadwerkelijk voor jou te kiezen.

Kijk ook de presentatie van Simon Sinek bij TED

Waarom IK doe wat ik doe
In de (zakelijke) wereld zie je vaak dat men zich anders voordoet dan hoe hij of zij werkelijk is. Als kind had ik daar al een hekel aan en ik ben daar nog steeds geen voorstander van. Ik geloof dat je veel meer successen kunt behalen als je dicht bij jezelf blijft en communiceert op een manier die bij jou en jouw onderneming past, dan zullen er namelijk ook mensen en opdrachten naar je toekomen die daar bij aansluiten. Dat uitgangspunt komt ook altijd terug in mijn ontwerpen.

Het is mijn missie om bedrijven en organisaties met mijn ontwerpen te laten zien zoals ze écht zijn: eerlijk, authentiek en daardoor inspirerend. Ik geloof dat je met dat uitgangspunt prettiger zaken met elkaar kunt doen, open met elkaar kunt communiceren en elkaar kunt vertrouwen. Het boek van Simon Sinek sluit heel goed aan bij mijn geloof over communicatie en ontwerp, vandaar dat ik dit graag met jullie wilde delen.

Blijf bij jezelf en vertrouw op je eigen motivaties en drijfveren, dan zul je in staat zijn anderen te inspireren om dat ook te doen!

Comments · 2

  1. Ha Anke, ook dit stuk is ontzettend inspirerend! Wat een geweldige TedTalkTip! ?
    Zodra ik zover ben dat ik ook een website nodig heb, kom ik graag een keertje met je praten. #ibelievewhatyoubelieve;)

    1. Het is ook een erg inspirerend boek, echt een aanrader! Ik hoor het graag als je zo ver bent, leuk! Ook met de overige uitingen zoals logo en huisstijl kan ik je eventueel van dienst zijn

Comments are closed.

×
Product added to cart

Geen producten in je winkelmand.