De 5 (belangrijkste) kenmerken van een goed logo

Je weet vast wel wat een logo is en waar het voor dient. Maar kan je ook het onderscheid maken tussen een leuk plaatje en een goed logo? Dat zijn namelijk twee totaal verschillende dingen. Voor mij voldoet een goed logo in ieder geval aan de volgende 5 kenmerken:

Authentiek

Jij als ondernemer bent uniek. De betrokkenheid en passie die jij hebt voor je product of dienst is echt, die is authentiek en daarom vaak dé reden dat men jou vertrouwd en zaken met je wil doen. Ik vind het daarom heel belangrijk om die kenmerken in jouw logo terug te zien.

Doelgericht
Een goed logo is daarnaast ook afgestemd op de wensen van jouw doelgroep, wat is de boodschap die jij richting je doelgroep wilt uitdragen? Je logo is als het ware de brug tussen jouw kwaliteiten, ambities en drijfveren en de behoefte van jouw doelgroep.

Tijdloos
De verleiding is groot om je bij het ontwerpen van een logo te laten leiden door de laatste nieuwe trends. Toch is dat absoluut niet aan te raden want een logo moet jaren mee kunnen, hoe langer hoe beter. Niet alleen omdat het geld kost om een nieuw logo te laten ontwerpen, maar met name omdat bij een nieuw logo een deel van de herkenbaarheid van je bedrijf verloren gaat en dat is zonde van alle energie die je daarin gestoken hebt.

Herkenbaar
Een goed logo valt op bij de doelgroep, wordt gemakkelijk door anderen onthouden en zorgt voor herkenning in de markt. Vaak zie je dat een memorabel logo zich kenmerkt door een combinatie van eenvoud en originaliteit.

Veelzijdig
Tot slot is het heel belangrijk dat je het logo op diverse manieren kan gebruiken zonder dat het zijn kracht verliest. Kan je het bijvoorbeeld gebruiken in zwart-wit en in fullcolour? Of klein gebruiken op een visitekaartje en heel groot op bijvoorbeeld een spandoek? En is het zowel online als offline goed bruikbaar?

Ik had nog meer kenmerken kunnen toevoegen maar als je logo aan deze 5 kenmerken voldoet dan ben je al een heel eind op de goede weg. Een goed logo is onmisbaar voor iedere ondernemer, groot of klein. Kom je zelf niet helemaal uit? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op, misschien kan ik je verder helpen?

 

Geef een reactie

*