Het gaat om het totaalplaatje

Het gaat bij het ontwikkelen van een goede zakelijke identiteit niet alleen om het ontwerp van een huisstijl of website. Jouw persoonlijkheid, communicatie en gedrag spelen hierbij ook een grote rol. Het totaalplaatje bepaald namelijk hoe anderen jouw bedrijf zien. Birkigt & Stadler hebben hiervoor in 1986 bovenstaand communicatiemodel ontwikkeld.

Volgens dit model bestaat een zakelijke identiteit uit 3 onderdelen:
•  Communicatie: wat je zegt en hoe je het zegt.
•  Gedrag: alles wat je doet, bijvoorbeeld hoe ga je met (potentiële) klanten om.
•  Symbolen: hoe ziet het eruit, denk aan logo, huisstijl, website, gebouw, kleding etc.

Uitgangspunt van dit model is persoonlijkheid, de kern van iedere onderneming. Persoonlijkheid is datgene wat een bedrijf karakter geeft. Wat zijn de kernwaarden? Wat zijn de drijfveren, kwaliteiten en ambities? Een betrouwbare maar degelijke accountant heeft bijvoorbeeld geen baat bij een heel hip logo want dat klopt niet bij zijn persoonlijkheid. Een trendy kapper kan daarentegen zijn imago wel versterken met een dergelijke logo.

Als alle onderdelen goed op elkaar aansluiten zal dat je imago versterken en zal men je eerder onthouden en herkennen. Zet daarom je unieke persoonlijkheid centraal, zorg voor passende symboliek en communicatie, ben je bewust van het belang van je eigen gedrag en doe daar je voordeel mee!

 

Ps. Model voor de foto staat mijn dochter Kate. Kinderen zullen hun unieke persoonlijkheid nooit verbergen.

×
Product added to cart

Geen producten in je winkelmand.