Storytelling en de waarde van jouw verhaal

Het is heel rustig op de oevers van de rivier. Iedereen geniet van de zon. Totdat … O-oh! Daar komt … KRRRR… OKODIL! Hij spettert en spattert en de modder vliegt alle kanten op.

Vandaag is het Nationale Voorleesontbijt. Op 3FM kregen alle luisteraars een voorproefje uit het prentenboek Krrrrr… okodil. Ik vind verhalen enorm inspirerend, dat was als kind al zo. Als kinderen een verhaal leuk vinden gaan ze het naspelen of maken ze er een teken- of knutselwerkje over. Wat begon bij een verhaal gaat zo een eigen leven leiden. De afgelopen 30 jaar is er voor mij wat dat betreft weinig veranderd. Nog steeds laat ik me dagelijks inspireren door verhalen. Verhalen van ondernemers. Als grafisch vormgever is het mijn doel om die verhalen te vertalen naar visuele communicatie. Communicatie-uitingen waarmee de boodschap van de ondernemer authentiek en duidelijk over komt. Storytelling…

Storytelling is hot! Je kunt geen marketing blog openen of er staat wel een artikel op over storytelling. De ondernemers onder ons kunnen storytelling inzetten om hun verhaal door te vertellen. Beperk je hierin niet alleen tot de zakelijke feiten maar neem er ook jouw persoonlijke leven in mee. Jouw ervaringen maken je namelijk tot wie je bent. Getrouwd of single, kinderen, soort opvoeding, heb je veel gereisd… Allemaal zaken die misschien irrelevant lijken voor jouw bedrijf maar niets is minder waar. Het zijn namelijk juist die ervaringen die jou en je bedrijf uniek maken. Zij bepalen jouw kijk op de wereld. Als je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw verhaal is, dan kan je dat uitzetten in al je communicatie uitingen, van website en blog tot aan de sociale media en foldermateriaal. Je hoeft het niet te verzinnen want het is er al. Authentiek, ongekunsteld en juist daardoor zeer onderscheidend en effectief.

Zelf ben ik ruim 2 jaar geleden begonnen met bloggen om mijn visie en drijfveren te delen. Mijn blog biedt mij de mogelijkheid om mijn verhaal te vertellen, mijn “story”. Bij het schrijven heb ik gemerkt dat de blogs die mij persoonlijk raken en die ik schrijf vanuit mijn gevoel, het meeste aankomen bij de lezers. Neem bijvoorbeeld de blog “Zelfstandig ondernemer én Mama”, daar heb ik ontzettend veel mooie reacties op gehad. De blog over logotrends daarentegen leverde me geen enkele reactie op: niks, noppes, nada. Het onderwerp was voor mij wel interessant maar had ik eigenlijk wel de moeite genomen om er mijn eigen visie aan toe te voegen? Dat antwoord is kort: nee. Als ik achteraf terug kijk bevat die blog weinig toegevoegde waarde voor de lezer noch voor mij zelf. Ik ben echt niet de enige die die fout maakt. We delen met zijn allen veel informatie via internet maar vergeten vaak om onze “eigen kijk op zaken” daar aan toe te voegen. En laat dát nu juist hetgeen zijn wat storytelling de moeite waard maakt.

Veel ondernemers voelen weerstand bij het delen van persoonlijke ervaringen: privé is privé, zakelijk is zakelijk. Die tijd is met de komst van de sociale media echter achter de rug, alles staat én-public op het internet en ook jouw zakelijke relaties kunnen dat lezen en bekijken. Mensen willen écht contact. Beter een eerlijke en authentieke boodschap dan een gelikt verhaal dat is verzonnen op de marketingafdeling. Dat werkt niet meer. Ga maar bij jezelf na wat jou het meeste raakt: een opsomming van feiten en een marketingverhaal over de fantastische eigenschappen van een product. Of een ervaringsverhaal van iemand die zijn ziel en zaligheid in een product heeft gestopt en zijn doel met vallen en opstaan heeft bereikt?

Het is best eng, dat klopt… Maar weet je wat mij veel enger lijkt?
Leven en werken in een nep-maatschappij waarin niemand zichzelf echt laat zien!

Ik ben erg benieuwd naar jouw bedrijfsverhaal en persoonlijke drijfveren. Wil je ze met me delen?

 

 

×
Product added to cart

Geen producten in je winkelmand.